vrijdag 12 april 2013

Van 2013 naar 1950!

Ook deze week zijn de bloesemkids weer hard bezig geweest met de voorbereiding van het WAK-project (week van de amateur kunst).
De bloesemkids hebben eerst een stuk van de film 'mooi was die tijd' gekeken. Deze ging over een familie die een reis maakte terug in de tijd. Het begon bij de jaren '10. Maar omdat we niet zo heel veel tijd meer hadden spoelde we deze door naar de jaren '50. Zo kregen de bloesemkids een beeld van hoe het er aan toe ging in de jaren '50.

Zo zag je dat je in de jaren '50 al een hoop meer elektrische hulpmiddelen had, wat voor kleren ze toen droegen, kinderen mochten eindelijk weer spelen en de moeder maakte het huis super goed schoon. Hier was de moeder eigenlijk heel de dag mee bezig.

In elk deccenium moesten de familie zich aan drie leefregels houden. Die in de jaren vijftig golden als volgt: Niet over je gevoelens praten, kinderen mogen eindelijk kind zijn en Rust Reinheid en Regelmaat.
In de jaren vijftig was televisie nog een zeldzaamheid. De meeste gezinnen kropen op zaterdagavond met zijn alle rond de radio om te  luisteren naar een hoorspel. In die tijd was dit ontzettend populair.

De bedoeling van de DVD was dat de bloesemkids een idee kregen van hoe de mensen zich in de jaren vijftig gedroegen, wat ze wel of niet hadden, wat ze aten en noem maar op. Het leven in de jaren vijftig!!

Nadat we de DVD hadden gekeken, kregen alle kinderen een papier met een deel van het toneelstuk erop geschreven. Het kleine toneelstukje gaat over de jaren vijftig en wordt in tweetallen geoefend. Iedereen mocht een plekje op zoeken en alvast het stukje oefenen. Sommige deden dit al hardop en met een echte oma of opa stem. Ze oefenden zelfs een loopje en kwamen helemaal in hun rol.

Anderen vonden het ook wel weer een beetje lastig, maar toen ze het eenmaal doorhadden dat het geen verplichting was om het deze les al uit hun hoofd te moeten weten, kregen ze er toch plezier in. Ze maakte er eigenlijk al een voorstelling van. Dit was hartstikke leuk om te zien en te horen.

Wat ook erg leuk was is dat sommige kinderen het stukje veels te klein vonden en vroegen of ze het zelf een beetje  mochten uitbreiden. Leuk!!

Geen opmerkingen: