vrijdag 29 maart 2013

Toneelles, wat een pret

Deze week hebben de Bloesemkids toneelles gehad van juf Roos.
Deze toneelles sloot aan aan de vorige lessen rondom het WAK-project..En..Actie! De kinderen kregen de opdracht om te leren hoe ze zich als een oma of opa kunnen gedragen/bewegen. We begonnen met een gebarenspel. Als je aan de beurt was mocht je je naam hardop zeggen en hierbij maakte je dan een gebaar.  Dit deden ze, zodat juf Roos ook een beetje de namen kon leren kennen. Ze vonden dit hartstikke leuk en kwamen met de grappigste gebaren aan.
Om te leren hoe je je als een opa of oma moet gedragen moest elk kind laten zien waar ze aan dachten als ze aan een opa of oma dachten: rimpels, krimpen, grijs haar, pijnlijke gewrichten, kunstgebit etc.Nadat juf Roos de namen zo goed als wist gingen ze verder aan de volgende oefening.
De kinderen moesten door elkaar lopen met verschillende emoties. Juf Roos zei welke emotie ze graag wilde zien van de kinderen en de kinderen beelden dit op hun eigen manier uit. De eerste emotie was boos, en alle kinderen lieten hun allerbooste gezichtjes zien, stampend. Dit vonden ze natuurlijk heel grappig om te doen en deden dit opperbest. De volgende emotie was blij, daarna verliefd. De emotie verliefd vonden ze nogal spannend!

Nadat alle oefeningen gedaan waren was het tijd voor het echte werk. De groep werd in 5 groepjes van 4 verdeeld. Elk groepje kreeg een onderwerp. De kinderen moesten hierbij een bepaalde houding neerzetten, zodat je zonder dat de kinderen bewogen, kon zien wat er op de 'foto' staat. Zij waren dus de foto zelf. Ze mochten eerst even overleggen maar zodra ze voor de groep stonden mochten ze niet praten zodat het net echt op een foto leek. De resultaten waren hilarisch en de kinderen waren hartstikke creatief. Zo was bijvoorbeeld 1 van de onderwerpen 'meezingen met Frans Bauwer'. Het had allemaal te maken met wat ouderen leuk vinden. De kinderen vonden dit erg leuk om te doen en waren er serieus mee bezig. Na het acteren van 1 foto kregen ze de opdracht om hetzelfde te doen bij hetzelfde onderwerp maar dan met 3 fotos. 'zingen met Frans Bauwer, ongeluk, oplossing. Dus ze moesten een ongeluk verzinnen en daar de oplossing weer voor zoeken. Ook zonder te praten dit. Ook dit ging weer hartstikke goed!!!!!
Na het toneelstukje kregen de kinderen de opdracht om als baby te beginnen en door elkaar te lopen. Tegenover elkaar te gaan staan en het spel 'steen papier schaar' te spelen. Degene die gewonnen had met 'steen, papier, schaar' werd een peuter. De verliezer bleef een baby. Zo werd je elke keer een stukje ouder als je won. Verloor je weer een keer werd je weer een stukje ouder. De winnaar werd een oma of opa en de verliezer bleef een baby.Na al deze leuke spelletjes waren de kinderen moe maar voldaan. We hebben veel gelachen met z'n allen en veel gerend. Dit was weer eens wat anders als een normale les bij de Bloesemkids.

Na afloop kregen de kinderen allemaal een mooi notitieboekje mee om aantekeningen te maken van de aankomende interviews!

De kinderen waren zo enthousiast over de lessen van juf Roos dat sommigen er erg druk van werden en het er hartstikke warm van kregen. Het was een topmiddag!

Geen opmerkingen: