woensdag 22 januari 2014

De echte taak van een Kinderpersbureau

Jaja, het is zover! Een grote opdracht in het vooruitzicht voor het Kinderpersbureau. Vorige week kregen we al bezoek van wethouder Leo Kosten met de vraag of wij verslag konden uitbrengen over de nieuwe Brede School die gebouwd gaat worden in Kapelle. Het is de bedoeling dat we niet voor volwassenen gaan schrijven, maar juist voor de kinderen. Van kinderen, voor kinderen. Hierdoor werden de kinderen al enthousiast. Maar afgelopen maandag kregen we weer bezoek. Ditmaal van Arend van der Wel, een meneer die ons heel erg veel kan vertellen over het schrijven van teksten. Hij vertelde ons dat het de bedoeling is om een krant te maken. We begonnen dan ook met een gesprek over “Wat staat er in de krant?” De Bloesemkids kregen een stapel kranten op tafel om er in te bladeren. Daarna maakten we een grote lijst met wat we allemaal in een krant konden vinden. Bijvoorbeeld:
-          Advertenties/Reclame
-          Puzzels
-          Het weer
-          Nieuws (zoals rampen, politiek, sport en onderwijs)
-          Tv/Radio
-          Interviews
-          Strips
-          Tekeningen
-          Columns
-          Foto’s
-          Enz.
Toen we dit allemaal op een rijtje hadden gezet, gingen we kijken naar wat wij als Bloesemkids de komende tijd gaan doen.

Nu wisten we wat er allemaal in een krant stond en wat de taak van de Bloesemkids wordt, maar wie werken er al dan zoal aan een krant? Hier maakten we ook een mooie lijst van:
1.      Uitgever
2.      Redactie (hoofdredactie en eindredactie)
3.      Journalisten
4.      Fotografen
5.      Vormgevers
6.      Corrector
7.      Drukkers
8.      Uiteindelijk een bezorger

Ook hierbij gingen we weer kijken wat onze taak is. Wij zijn journalisten, fotografen en natuurlijk de redactie. Een echte taak voor de Bloesemkids!

De basis was gelegd. De kinderen wisten wat er van hen verwacht werd. Nu was het tijd om te gaan brainstormen. Iedereen mocht met ideeën komen. Veel kinderen dachten terug aan de eerste krant van de Bloesemkids, tijdens de officiële opening van het Kinderpersbureau. Er kwamen veel enthousiaste en leuke ideeën. Deze kunnen de komende weken uitgewerkt worden.

Geen opmerkingen: